Luther Burbank Savings Headquarters

Santa Rosa, CA

The Luther Burbank Savings Headquarters and Branch Office building expresses the “Pride of Place” its board of directors wanted for its namesake’s hometown of Santa Rosa.

DOWNTOWN IDENTITY

Luther Burbank Savings chose a site on a prominent corner, which stands at the threshold of downtown Santa Rosa. The design goal was for a “clean, urban building” that would reflect it’s conservative business philosophy while welcoming progressive banking trends.

REMODEL STRETCH

From the owner’s perspective, remodeling the site’s existing building was preferable to constructing a new building. So TLCD took on the challenges of converting a 1960’s delicatessen into a two-story financial headquarters.

EXPANSION WITH LIGHT AND AIR

Lifting the roof and pulling the facades away from the body of the building added volume and appropriate scale to a site that nestles up against a monolithic concrete telecommunications hub. The roof openings and metal trellis create a day-lit zone along the active sidewalk, and acts as a buffer between the retail branch and busy street traffic.

Custom art glass clerestory panels facing the street are imbedded with leaves from Luther Burbank’s garden and pay homage to the horticulturist’s work.

JEWEL BOX

This small building with big impact has been an essential component to the City’s revitalization plan for downtown Santa Rosa. A strong visual “first impression” now greets visitors entering from the 3rd street freeway access. And, on dark winter evenings the building’s glow lends a comforting presence to the neighborhood.

RECOGNITION

AIA Redwood Empire, Merit Award 2014

BUILDING STATS

Client: Luther Burbank Savings

Size: 9,250

Budget: $4.9 M

Completion: 2013